Систем за варење
Варење или дигестија претставува сложен физиолошки процес, каде што хранливите материи, под влијание на физичката и хемиската обработка се претвораат во форми погодни за ресорпција и транспорт преку крвта и лимфата. Механичка преработка на храната се состои во ситнењето, влажнењето, мешањето и растворање на нејзините состојки. Хемиска преработка се состои од сложен низ последователни процеси, до разложување на сложените молекули на јаглехидратите,мастите и протеините до попрости хемиски соединенија погодни за ресорпција и транспорт преку крвта и лимфата.
Органи за варење
Органите на системот за варење можат да се поделат на две групи:
- Дигестивен тракт, во чиј состав влегуваат: усна празнина, голтка, хранопровод, желудник, тенко црево и дебело црево. По должината на дигестивниот тракт се извршуваат двата основни процеси дигестија и ресорпција на храната, а недигестираните материи се исфрлаат од организмот.
- Дополнителни органи, кои учествуваат во процесите на дигестија преку своите производи што ги излачуваат во дигестивниот тракт преку канали. Овде спаѓаат плунковни жлезди, црн дроб и панкреас.
- Универзитет Гоце Делчев

No comments:
Post a Comment